Keek op de week van Blake – Controle

4-9 Nieuws

"Control the controllables, zei mijn oude coach geregeld tegen ons.  Waarom? In het hockey je hebt elke seconde te maken met dingen waar wij zelf geen invloed op hebben.  Afleiders die je focus kunnen verstoren.   Het weer, een ongesproeide waterveld, een vervelende tegenstander, die scheids die heeft geen enkele keer in jou voordeel gefloten heeft of de team genoot die staat te blaren dat je niet je best doet.  Als ouder of coach geld precies hetzelfde. Blijf je focus houden op waar jij zelf volledig controle over heeft en zal je veel vaker van het veld lopen met een goed gevoel.  

 

Als speler waar heb je nou zelf controle over? Hoe hard je gaat rennen, dat geld zowel als wij aan het aanvallen zijn en als wij moeten verdedigen.  Was mijn stick op de grond toen de bal in de buurt van mij was? Heb ik gekeken voordat ik die pas geef? Stond ik op de juiste plek toen wij druk moesten zetten? Heb ik mijn medespeler de juiste coaching op hetjuiste moment gegeven?  Dat zijn de dingen dat als spelers je controle over hebt.  

 

De rol van een coach is heel belangrijk, een coach zorgt voor de sfeer en de takenverdeling in het veld.  Een coach die staat de scheids af te branden zal zichzelf en eigen spelers uit het spel halen door daar de focus erop te leggen. 

De coach die alleen bezig is met de taken van de spelers in het team, het benoemen van wat goed gaat, en spelers bewapenen om de volgende keer betere keuzes te maken zal de wedstrijd voor iedereen veel leuker maken.  Let wel dat te veel informatie of te veel veranderingen in tactieken kunnen ook tegen werken. De kracht ligt in de herhaling. 

 

Het lastige aan ouder zijn van een hockeyend kind is dat je altijd het beste voor je kind wilt.  Dus je gaat ze helpen om beter te worden en beter te doen.  Je gaat vragen waarom ze niet vaker spelen en vragen of ze gescoord of gewonnen hebben.  Dit is zeer zeker goed bedoeld maar onbewust leg je de nadruk op resultaat en niet plezier of het proces.  Daardoor worden kinderen bang om fouten te maken.  Een kind die is bang om fouten te maken is vaak te zien in een kind dat kijkt altijd naar mama of papa voordat ze iets doen of lijkt niet geconcentreerd. Spelers kunnen soms langzamer nadenken of gehaaste acties maken om van de bal af te zijn, vaak een team genoot voor de blok zetten

Dus als ouder leg de focus op plezier.  Het hockey word al geregeld door de trainer en de coach.  Stel vragen zoals was het een leuke wedstrijd of hebben ze hun best gedaan? 

 

Als je even het controle kwijt bent, wat doe je dan? MC1 heeft het perfecte voorbeeld gegeven gisteren.  Tijdens de 1e helft ging de wedstrijd redelijk gelijk op, met een nieuwe tactiek en tegen een tegenstander uit de klasse hoger een 1-1 stand wasprima.  Na rust de tegenstander nam het initiatief en liep uit tot 1-3. In de 3e pauze een van de meiden heeft gezegd dat ze meer energie erin moest steken.  Vaker en sneller die tackle backs lopen, beter werken om vrij te lopen en vooral te laten zien dat ze die achterstand kon omdraaien.  En dat hebben de meiden zeker gedaan.  Helaas de gelijkmaker bleef eruit maar de 2-3 viel vrij snel en kansen bleven komen.   Al door de wijze worden van een van de speelsters, hebben de meideneen hele sterke 4e kwart gespeeld en iedereen heel tevreden over de wedstrijd na afloop.  Dus breng jezelf en je team terug naar de basis, "control the controllables

 

 

 

Vooral bezig blijven met "control the controllables biedruimte voor die momenten waar je moet improviseren. Een voorzet die net niet lekker aankomt en ervoor moet duiken om te scoren of een moment waar je ziet dat de tegenstander al begonnen is aan een actie waar je risicoloos van het plan kan afwijken en de bal veroveren. Die stabiele basis geeft ruimte voor zulke momenten. 

JA1 heeft dat ook bewezen gisteren in hun eerste wedstrijd in de landelijke subtop.  Tegen een tegenstander die op de dag sterker was maar liet z’n eigen kansen onbenut, bleven onze jongens die al van tevoren afgesproken plan.  Dat betaalt zich uit in een gelijk spel, waar de gelijkmaker kwam vlak voor tijd. Ook speelt de tegenstander net beter voor een periode, je moet je afspraken nakomen zodat als team je klaar staat (of ligt als je Hidde heet, scorend uit de duik) om je kans te maken wanneer je tegenstander een fout maakt.  

 

Een moment die typeert de slogan "control the controllablesis wanneer iemand uit je team staat een andere af te branden.  Wat doe je hieraan? Jij hebt geen controle over wat ze zeggen, en ook niet hoe het eruit komt.  Jij kan wel kiezen om je medespeler te proberen te begrijpen.  Vaak komen dit soort vele reacties uit de hitte van de strijd.  Het is niet persoonlijkbedoeld, en achteraf vast niet zo vel of intense bedoeld.  Probeer de boodschap te interpreteren, maar wel na de wedstrijd even bespreken, met alle rust.  Tijdens de wedstrijd heeft iedereen een bak adrenaline door hun lijf aan het racen en zulke gespreken zullen weinig opleveren en jullie allebei afleiden van je "controllables

 

Dus blijf rustig, zorg dat jij en die gene om je heen lekker kunnen hockeyen en "control your controllables.  

 

 
4-9-2020 Algemeen