Afgelasting zaalhockey zondag 9 februari: gevolgen voor de eindstanden

12-2 Nieuws


Bericht van de KNHB

De competitieleiding van de KNHB heeft afgelopen zaterdagavond besloten het volledige zaalhockeyprogramma voor zondag 9 februari jl. af te gelasten. Hierdoor zijn ongeveer 3.500 wedstrijden in de districtscompetities niet gespeeld. Dat kan gevolgen hebben voor de beslissingen in de poules. De competitieleiding licht haar besluit en de consequenties daarom toe.

Duidelijkheid en veiligheid

De competitieleiding van de KNHB heeft op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari veel contact gehad met alle betrokken partijen waaronder het KNMI en de VID, de verenigingen, de producenten van blaashallen en teams uit het hele land. Op basis van deze gesprekken is zaterdagavond besloten het gehele programma voor zondag 9 februari af te gelasten. De volgende punten speelden een rol bij het nemen van deze beslissing:

  • De belangrijkste reden voor de afgelasting was het feit dat teams en betrokkenen veilig moeten kunnen afreizen naar wedstrijdlocaties. De vooruitzichten waren dusdanig dat de veiligheid al vanaf het begin van de zondag in het gedrang kon zijn in de westelijke kustregio. Gedurende de dag zou deze situatie zich relatief snel uitbreiden naar de rest van het land.
  • Daarnaast wordt zaalhockey gespeeld in blokken van twee wedstrijden per team. Dat betekent dat spelers en toeschouwers, inclusief reistijd van soms meer dan een uur voor een enkele reis, gedurende een langere periode van de dag gegarandeerd veilig moesten kunnen reizen.
  • De weersvoorspellingen maakten het uitermate onzeker of er veilig kon worden gespeeld in alle tijdelijke accommodaties zoals de blaashallen.
  • Het was niet mogelijk om tot bijvoorbeeld halverwege de dag wel te spelen en daarna niet meer. Het wedstrijdblok van teams, soms inclusief één of twee tussenwedstrijden, kan namelijk precies voor en na het dagdeel vallen, waardoor teams naar een bepaalde locatie zouden moeten afreizen voor één wedstrijd, terwijl andere teams wellicht wel twee wedstrijden zouden kunnen spelen. De KNHB vond het belangrijk te voorkomen dat er een onduidelijke situatie zou ontstaan of een team wel, niet of maar één wedstrijd zou moeten spelen.

Alle genoemde punten samen maakten dat de competitieleiding heeft besloten het gehele programma af te gelasten.

Inhalen van afgelaste zaalhockeywedstrijden

Afgelopen zondag zijn ongeveer 3.500 wedstrijden niet gespeeld. Een groot aantal van deze wedstrijden was nog van invloed op de eindstanden van de betreffende poules én wie in deze poule kampioen zou worden.

Helaas is het niet mogelijk om alle wedstrijden opnieuw in te plannen, omdat de competities worden gespeeld in extern gehuurde hallen. In tegenstelling tot de veldcompetitie beschikken de verenigingen bijna geen van allen over eigen faciliteiten om zaalhockey te kunnen spelen. Alle uren die beschikbaar zijn voor zaalhockey in externe locaties worden daarbij ver vantevoren ingepland om competitie te kunnen spelen. Het is daarbij niet mogelijk om uren vrij te houden om eventuele inhaalwedstrijden te spelen. Er is namelijk al een tekort om de competitie zelf volledig en goed gepland af te wikkelen.

Om het nu afgelaste programma alsnog te spelen zijn ruim 2.000 zaaluren nodig. Deze uren zijn niet voorradig. In het reglement is daarom opgenomen dat afgelaste wedstrijden niet worden ingehaald.

Incidenteel inhalen

Op incidenteel niveau kunnen uiteraard wel wedstrijden worden ingehaald. De competitieleiding geeft daar alle ruimte voor en heeft de verenigingen inmiddels gevraagd om te onderzoeken of beslissende wedstrijden alsnog kunnen worden ingepland. Verenigingen zijn vaak beter dan de centrale competitieleiding in staat met de lokale hallen te schakelen om te bekijken of er wel of geen ruimte is voor inhaalwedstrijden. De competitieleiding roept alle teams en spelers ook op om hieraan mee te werken, óók als je zelf als team of vereniging geen belang meer hebt bij het inhalen van de afgelaste wedstrijd.

Als de wedstrijden om wat voor reden dan ook niet kunnen worden ingehaald, is de competitie daardoor niet volledig gespeeld. Het is in dat geval alleen mogelijk een officieus kampioenschap uit te roepen. De berekening die dan tot een officieuze eindstand leidt, is die van het gemiddeld aantal wedstrijdpunten per wedstrijd.

Nacompetitie Hoofdklasse en NK Reserveteams

Afgelopen zondag stond ook het Nederlands Kampioenschap voor Reserveteams en de nacompetitie om de laatste posities in de Hoofdklasse Zaalhockey seizoen 2020-2021 gepland. Ook deze evenementen zijn afgelast.

De competitieleiding is op dit moment in overleg met de betrokken verenigingen of het NK Zaalhockey Reserveteams alsnog op een ander moment kan worden gespeeld. Daarover is nog geen duidelijkheid. Meer informatie wordt de komende dagen verwacht en deelt de KNHB met de betrokken verenigingen.

De nacompetitie met als inzet de laatste posities in de Hoofdklasse Zaalhockey seizoen 2020-2021 wordt dit zaalhockeyseizoen niet meer gespeeld. De competitieleiding van de KNHB is ervan op de hoogte dat alle teams inmiddels in voorbereiding zijn op de veldhockeycompetitie die begin maart van start gaat. Een aantal teams is de komende weken daarom in het buitenland. Daarnaast neemt S.C.H.C. deel aan de nacompetitie én de Europacup Zaalhockey. Dat betekent dat het aankomend weekend bijvoorbeeld niet kan worden gespeeld.

De competitieleiding heeft in beeld hoe de ontstane situatie op een competitieve manier alsnog kan worden opgelost. Omdat de nacompetitie dit seizoen vanwege de programma’s van de deelnemende teams hoe dan ook niet meer gespeeld kan worden, gebruikt de competitieleiding de komende weken om de opties nader uit te werken en de gevolgen te bespreken met de betrokkenen. Daarna maakt de Competitieleiding bekend hoe de Hoofdklasse Zaalhockey er volgend seizoen uit gaat zien.

 
12-2-2024 Algemeen